Újabb gólya esett áldozatul a villanyvezetéknek

Szabadbattyán reggel 6 óra, épp a kutyáimat rendezem, amikor is szól a szomszéd, hogy a villanyvezeték alatt ott fekszik elpusztulva az egyik gólya. Fogalmam sem volt, hogy mit kell tenni, próbáltam Interneten rákeresni, de semmit nem találtam. Aztán egy természetvédelemhez értő ismerősömtől kaptam meg a választ, méghozzá azt, hogy a természetvédelmi őrnek kell szólni ilyen esetben, mivel a védett állatoknak a teteme is védett.

Nem szeretnék áramszolgáltató ellenes dolgokat írni, hiszen mi emberek vágyunk minél több technológiai megoldásra, minél nagyobb területekre és így folyamatosan károsítjuk környezetünket, romboljuk a természet értékeit. Hogy egy-egy állat haláláért ki-miért-mennyiben felelős, ezt nem lehet megmondani, leginkább azt mondhatjuk, hogy mindannyian felelősek vagyunk. Nem ott kezdődik és nem ott ér véget az állat- és természetvédelem, hogy jajj de szeretjük őket, jajj de sajnáljuk, ha elpusztul és keressük a felelőst vagy felelősöket. Meg kellene tanulni globálisan és hosszútávon gondolkodni az állatok és természet iránti felelősségünkről és nem az interneten sopánkodni és szidni másokat.

Én nem szidok senkit. Szegény gólya rossz irányba repült, baleset történt. Most már azt is tudom (és remélem cikkemmel sokan tudni fogják), hogy a természetvédelmi őrnek kell szólni, ha védett állat tetemét találjuk, aki gondoskodik a továbbiakról, szükség esetén a fiókákról, kölykökről is. Tudom, egy gólya is nagy veszteség, de vajon elvárható, hogy minden településen, ahol gólya van felújítsák az áramvezetékeket?

Pirka Ildikó