Milyen állatvédők vagytok ti?
Hogyan javasolhatja bárki egy kutya végleges altatását egy telefonhívás alapján? Az elmúlt pár hónapban másodszor fordult elő, hogy egy kétségbeesett telefonáló kérte a segítségemet, mert már több állatvédővel beszélt, akik a telefonhívása alapján, a kutya elaltatását javasolták. Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára, DE MILYEN ÁLLATVÉDŐ AZ ILYEN????

Az első esetnél csak úgy tudtam segíteni, hogy ajánlottam valakit, aki megnézi a kutyát, mivel az ország másik feléről volt szó. Most hét elején, egy teljesen kétségbeesett hölgy hívott fel sírva, mert előttem jó néhány állatvédővel beszélt és a legtöbb azt mondta neki, hogy el kell altatni a kutyát, egyet kivéve, aki engem ajánlott. A történet a következő… 1,5 éves szálkás szőrű tacskó, de nem bír vele a gazdi, mert hogy harap a kutya. Már a telefonban kicsit faggattam a hölgyet és kiderült, hogy a kutya kizárólag egyes helyzetekben fordul a gazdi ellen és akkor, ha valami nem tetszik neki, amúgy barátságos, kedves és nagyon szeretik egymást a gazdival. Alig bírtam megnyugtatni a hölgyet, aztán megbeszéltük, hogy elmegyek és megnézem a kutyust. Amikor odaértem, azonnal láttam, hogy a kutyával nevelési problémák vannak. Elkezdtünk beszélgetni és kiderült, hogy nem az első tacskója és az is hogy mindent elkövetett a gazdi, hogy ne legyen probléma. Már néhány héttel azután, hogy hazavitte a kutyát, tudta, hogy nem fog bírni vele és keresett is kiképzőt. Volt a kutya bentlakásos képzésen is, ami szerintem ebben a helyzetben nem volt megoldás. A problémát az okozta, hogy a gazdinak ez a tacskó nem való, mivel nagyon domináns az ember irányába, nagyon aktív és erőszakos. Ennek ellenére tényleg mindent elkövetett, nagyon sok mindenre megtanította, sétára, autózásra, vezényszavakra, kutyakozmetikusnál viselkedni, stb. A kutya nekem is mindent örömmel megcsinált rövid ismerkedés után, eszében sem volt támadni, morogni, még akkor sem, amikor erélyesen rászóltam, mert a lábamra akaszkodott dominánskodni. Igazából egyetlen probléma van vele, fogalma sincs hol a helye és az emberek felett állónak képzeli magát.
Megnyugtattam a gazdit, hogy egyáltalán nem indokolt a kutya elaltatása és megegyeztünk, hogy keresünk neki gazdit, aki megfelelően tud együttműködni egy ilyen temperamentumú kutyával. De addig sem tétlenkedünk, ameddig megérkezik a mefelelő örökbefogadó, minden héten eljönnek hozzám a kutyussal egy gyakorlásra.
Kedves Állatvédők! Nem dönthetünk egy állat sorsáról egy telefonhívás alapján… Foglalkoznunk kell az ilyen esetekkel is, időt kell erre is szakítani, segíteni kell… Képzeld csak el, neked mondja valaki, hogy el kell altatni a kutyádat… mit éreznél??? Valóban van olyan eset, mikor kezelhetetlen agresszióról van szó, de ez nem az az eset. És senki ne jöjjön azzal, hogy nincs rá idő… Reggeltől estig dolgozok, mellette ellátom mentett és saját kutyáimat, mégis volt időm odavissza 100 km-t autózni. És senki ne jöjjön azzal, hogy nincs rá pénz… a hölgy egyáltalán nem ingyen várta a segítségemet, kifizette az üzemanyag költséget és fizetni fog a tréningekért is. Csak annyit tudok mondani, SZÉGYELLJE MAGÁT AZ ÖSSZES ÁLLATVÉDŐ, aki egy telefonhívás alapján végleges altatást javasol!
Nagy bajok vannak az állatvédelemben… A “látványos” mentések nagyon menők… Pózolni a Facebook-on, médiában, mintha az állatvédő valamilyen hatósági ember lenne, nagyon menő… Nyilvánosan szidni a másik állatvédő munkáját, nagyon menő… A kanapéról okoskodni nagyon menő… És miközben arról szól minden, hogy ne legyen sehol végleges altatás, éppen egy gazdis kutyánál javasolják egy telefonhívás alapján az állatvédők, hogy legyen elaltatva… Nagy bajok vannak…
A képen a néhányatok által altatásra ítélt tacskó látható… Gazdikereső poszt hamarosan!
Köszönöm Zsazsának, az ASKA Alapítvány vezetőjének, hogy ő nem az altatást javasolta, hanem hozzám irányította a gazdit!
Pirka Ildikó