Hogyan válasszunk kutyatársat? – Kutyatartás-nevelés kezdőknek és haladóknak 1. rész

Az elmúlt években a kutyatartási kultúra lassú fejlődésnek indult Magyarországon, ezzel párhuzamosan folyamatosan nő azoknak az embereknek a száma, akik már a kutya megvásárlása vagy örökbe fogadása előtt tájékozódnak a kutyatartásról, nevelésről, illetve szakember vagy tapasztalt kutyatartó tanácsát kérik a kutya kiválasztásához. Cikkünkben szeretnék megosztani néhány olyan alapvető tanácsot, mellyel segíthetjük a megfelelő kutya kiválasztását, valamint néhány tévhitet, amelyek alapján nem ajánlatos dönteni.

Első és egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen korú legyen a kutya? Sokan még mindig úgy gondolják, hogy csak egy kölyök kutya képes az igazi kötődésre, ezért kizárólag kölyök kutyát szeretnének. Mivel a kutyák a háziasítás során genetikailag úgy alakultak, hogy szükségük van az emberre, ezért bármilyen korú kutya képes a kötődésre, természetesen egy idősebb kutyával előfordulhat, hogy lassabban alakul ki a megfelelő kapcsolat. Egy kölyök kutya felnevelése óriási élmény, viszont sok idő, türelem és pénz kell hozzá. Egy jól kiválasztott növendék vagy felnőtt kutya előnye, hogy a kölyök kori rossz szokások (pl. rágcsálás) elkerülhetőek.

Második kérdés, hogy tenyésztőtől vásároljunk vagy örökbe fogadjunk-e kutyát és milyen fajtájú legyen? Igazából teljesen mindegy honnan, a lényeg, hogy jól válasszunk. Helytelen úgy választani, hogy valaki azért szeretne egy adott kutyafajtát, mert annyira aranyos. Mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy adott embernek vagy családnak milyen az időbeosztása, milyen típusú kutya illik hozzá, például egy aktív családnak nem ajánlatos egy angol bulldog, egy idősebb embernek pedig nem szerencsés egy beagle. Ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor kizárólag olyan helyről, ahol törzskönyves, chipezett, oltott kutyák vannak, ha pedig menhelyről szeretnénk örökbe fogadni, szintén oda kell figyelni, hogy oltva, chipezve van-e a kutya. A menhelyi kutyák általában ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatók örökbe.

Harmadik kérdés, hogy kant vagy szukát válasszunk? Hazánkban még mindig sokan azért választanak kan kutyát, mert azzal nem lesz probléma, nem fog elleni. Ez alapján választani óriási hiba, hiszen a szuka kutyák általában sokkal kezelhetőbbek, kedvesebbek és kevesebb probléma van velük, az ivartalanítással pedig elkerülhető a nem kívánt szaporulat. Családba, gyermekek mellé, mindenképpen szuka kutya javasolt, de természetesen egy kevésbé domináns kan is nagyszerű családi kutya lehet. A domináns kan kutyák olyan embereknek valók, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a kutyatartásban és nevelésben.

És végül: ha már tudjuk, hogy milyen kutyát szeretnénk, hogyan válasszunk és hogyan ne válasszunk? Nagyon fontos, hogy ne kizárólag érzelmektől vezérelve válasszunk, például azért, mert hasonlít az előző kutyára, mert lehet, hogy külsőre hasonlít, de egyébként egyáltalán nem illik hozzánk. Fontos az is, hogy ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor kérjük ki a tanácsát, hogy szerinte melyik lenne megfelelő, mert ő ismeri a kölyköket. Óriási tévhit, hogy sokan azt a kutyát választják az alomból, amelyik legelőször megy oda hozzájuk, ugyanis általában az a kölyök a legdominánsabb és a legbátrabb, és családi kutyának, kevésbé gyakorlott gazdiknak nem ajánlatos ilyen kutyát választani.

Összefoglalva: a felelősségteljes kutyatartás az adott embernek vagy családnak legmegfelelőbb kutya kiválasztásával kezdődik. Reméljük, hogy cikkünkkel segíteni tudunk a leendő gazdiknak! Amennyiben valaki mégsem biztos a választásban, mindenképpen érdemes szakember vagy tapasztalt kutyatartó segítségét kérni.

Szeretnél segíteni nehéz sorsú kutyákon? Rehabilitációs programunk keretében, lelkileg összetört kutyákat tanítunk meg újra bízni és boldognak lenni. Támogasd munkánkat Te is!

adomanyoz